MFÖ

Müzik

İNDİRMEK İÇİN ALBÜM BAŞLIKLARINI TIKLAYINIZ .. !CLICK THE ALBUM TITLES TO DOWNLOAD .. ! YOUTUBE'dan DİNLEMELERİNİZ SIK SIK REKLAMLARLA KESİLECEKTİR.  KESİNTİSİZ DİNLEMEK İÇİN ALBÜM BAŞLIKLARINI TIKLAYARAK ONLINE DİSKTEN DİNLEMENİZİ ÖNERİRİM   

Albümler

MFÖ Kimdir

MFÖ grubunun usta ismi Özkan Uğur, konuk olarak yer aldığı programlarla ve projeleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Müzisyen kimliğinin yanı sıra oyunculuk kariyeriyle de alkışları hak eden Özkan Uğur'un yaşı, eğitimi ve kariyeri merak ediliyor. Peki Özkan Uğur kimdir, kaç yaşında?

Tam ismi Raif Özkan Uğur olan ancak ilk ismiyle değil de daha çok ikinci ismiyle tanınan Özkan Uğur, 17 Ekim 1953'te doğdu. Kalabalık bir aileden gelen ve beşinci çocuk olan Özkan Uğur, Reşat Nuri Güntekin İlkokulu'nda okurken mandolin ile tanıştı. Fenerbahçe Lisesi'nde okurken müzik sevdası ağır bastı. İlk olarak "Atomikler" adında amatör bir grup kurup, dönemin popüler şarkılarını yorumladılar.
Müzik hayatına 1970'te birçok ünlü ismin de zaman zaman yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başladı. 1971 senesinde Kızıltoprak'ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile ilk grubu Kaygısızlar'la profesyonel bas gitaristliğe başladı. O dönem Sadık Kuyaş da grupta bas gitaristlik yapmaktaydı. Bir süre beraber çaldıktan sonra Kuyaş gruptan ayrıldı ve Uğur grubun tek bas gitaristi oldu.
Kaygısızlar'ın dağılmasından sonra 1972'de Barış Manço'nun kendisine eşlik etmesi için kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres adlı grubun ilk kadrosunda yer aldı ve Ankara Dedeman'daki ilk konserde yer aldı. İlk plaklarından sonra Barış Manço askere gitti. Grup bir süreliğine dağılınca Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile birlikte Ter grubunu kurdu. Grup, o dönem kendi grubunu dağıtmış Erkin Koray ile birleşti ve 1972'de "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardı.
Barış Manço'nun askerden dönmesiyle Özkan Uğur tekrar Kurtalan Ekspres'e döndü. 1973-1974 yılları arasında bu grupla çalıştı. 2 plak kaydında yer aldı. 1974'te gruptan ayrıldıktan sonra bu dönemden eski arkadaşları Mazhar - Fuat'ın hazırladığı stüdyo albümünde de bas çaldı. Kurtalan Ekspres'e 1976 kısa süreli bas gitarist, 1978'de bir Anadolu turnesi için de gitarist olarak grupta yer aldı. 1974'te Kurtalan Ekspres'ten arkadaşı Murat Ses ile bir süre Edip Akbayram'ın Dostlar Orkestrası'nda yer aldı. Ancak müzikal anlaşmazlıklardan dolayı ayrıldı. Anadolu Rock'ın başka bir ünlü ismi olan Ersen ve Dadaşlar grubuna Taner Öngür'ün yerine bas gitara geçti. 1976'da yine Fuat Güner ve Mazhan Alanson ile İpucu Beşlisi'ne geçti. Bir 45'lik yayımlayıp, Seyyal Taner ile çalıştılar. Grubun dağılmasıyla 1978'de Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma'yı kurdu. Bu grup ile katıldıkları 1978 Türkiye Eurovizyon elemelerinde bestesi Galip Boransu'ya ait "İmkansız" adlı şarkıyla 4. olmuştur.

ÖZKAN UĞUR'UN MFÖ YILLARI

1980'lerin başında Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile bir araya gelen Özkan Uğur, Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" tiyatrosunda oynayarak tiyaroya da ilk adımını attı. 1984'te ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile şöhreti yakaladılar. 1985'de Diday Diday Day ve 1988'de Sufi şarkısı ile olmak üzere iki kez Türkiye'yi Eurovizyon'da temsil etti.
Özkan Uğur, MFÖ'de bas gitar çalarken aynı anda inanılmaz zor derecedeki vokalleri tenor ses rengi ile başarıyla icra etmektedir. Ayrıca sanatçının hiçbir anlama gelmeyen sözlerle yaptığı şarkılar bulunmaktadır. Yayınladıkları birçok şarkı da besteciliğiyle dikkat çekti. "Lay Lili Lili Lay", "Mecburen", "No Problem", "New York Sokaklarında" gibi şarkıların bestesinde yer almış, "Hep Aynı" şarkısının bas performansıyla dikkat çekmiştir. "Bazen", "Amanın Aman", "O Neydi O" gibi bestelerinin vokalinde de yer almıştır. "Ali Desidero" ve "İdare Edip Gidiyoruz" şarkılarında ses rengini değiştirerek vokalle düet yapmıştır

Müzisyen, söz yazarı, besteci. Gerçek adı Aziz Fuat Güner'dir. Mazhar Fuat Özkan'ın Fuat'ı ve gitaristi, üçlünün solo albüm yapan ilk müzisyenidir. MFÖ'yle birlikte imza attıkları büyük başarılar dışında, Dağhan Baydur ve Erdal Kızılçay'la birlikte Beatles şarkılarını doğu enstrümanlarıyla çaldıkları "Beatles Alaturca" çalışmasında yer almış ve Liverpool, İngiltere'de düzenlenen Beatles Festivali'ne de katılıp büyük ilgi görmüştür. Bestelediği birçok önemli ve başarılı film müziği vardır.

Dünyaca ünlü fotoğrafçı Sami Güner ve Cemile Güner'in oğlu olarak 1 Nisan, 1948'de İstanbul'da dünyaya geldi. Çocukluğu Kalamış'ta geçen Güner, ilkokulu Kızıltoprak'ta okudu. Müzikle ilk tanışması, henüz küçücük bir çocukken dayısının kendisine hediye ettiği akustik gitarla oldu ve bundan sonra da müzikten hiç kopmadı. St. Joseph Lisesi'nde öğrenim gördüğü yıllarda oldukça sosyal ve aktif olan Güner, özellikle sporla çok ilgiliydi. Futbol, voleybol ve yelkencilik yapıyor, maçlara katılıyordu. Konservatuara gitme hayali kurduğu halde ailesinin isteğiyle Saint Joseph'te öğrenim gören Güner, mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Mimarlık Akademisi İnşaat bölümüne kaydoldu.
Mezun olduktan sonra sırasıyla Karayolları'nda ve STFA'da mühendis olarak çalışan Güner, Beatles grubuna olan hayranlığıyla biliniyordu. Bu hayranlık onun 1966 yılında yolunun Mazhar Alanson ile kesişmesine vesile oldu ve ikili aralarına Ali Serdar, Ender Arol, Semih Oksay, Cenap Kıyıkoğlu, Mithat Danışan ve Fikret Kızılok'u da alarak Kaygısızlar grubunu kurdular.

Barış Manço'yla da çalışan Kaygısızlar, Woodstock Festivali'nden sonra, 1967-1968 tarihlerinde plak doldurmaya Almanya'ya gittiler. Ancak festival sevdasına düşerek plak yapmayı unutan grup, ilk profesyonel sahne deneyimlerini Erdek'te bulunan Golf Kulübü'nde gerçekleştirdiler. Bu iş için evden kaçtığını Fuat Güner daha sonra verdiği röportajda şöyle açıklayacaktı;


Bir ay çalmaya gidiyorduk. Sınıftan çakmışım, babam, annem kesecekler beni, o durumdayız. Ben de bırakmayacaklarını bildiğim için, geceden gitarı bahçeye gizleyip, sabah bir not bırakıp kaçtım. Evden ilk kaçışım, o zamanlar için büyük hadisedir bu. Çıldırıyorlar. Sonra gelip beni buluyorlar. Demek burada çalışıyorsunuz, hmm! gibi durumlar oluyor. Sahneye bir çıkıyoruz, sahnenin altında Kaygısızlar yazıyor. Bizden önceki gurubun adı da Kaygısızlar -Ankaralı bir gurup-, onlar bırakmışlar. Dans müziği yapmaya gidiyoruz, dört saatliğine, fakat elimizde 10 parça var. 10 parçayla 4 saat çalınır mı? Summer time çalıyoruz, yarım saat sürüyor. Bitmeyen Summer Time, bitmeyen Besamme Mucho'lar var. Böyle olmayacağını anladığımız için biz dört günde seksen parça yaptık. Bu arada sözlerini nasıl ezberlediniz diyeceksin, ne ezberlemesi, atıyoruz, İngilizce dışındakilerin hepsini sallıyoruz....
1970 yılında Yonca Plak'ın sahibi Ergin Bener'in teşvikiyle Mazhar'la beraber Türkçe şarkılar yazmaya ve söylemeye başlayan Güner, aralarına Özkan Uğur'un da katılmasıyla MFÖ olarak Türküz, Türkü Çağırırız isimli ilk albüm çalışmasında yer aldı. O dönemde Fuat Güner ayrıca, Mazhar Alanson'un da rol aldığı Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" adlı oyununun ve daha sonra Özkan'la beraber "Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı"nın müziklerini yaptı.

Ajda Pekkan'la birlikte çalışan MFÖ, sesini duyurmaya başlamıştı. Kazandığı parayla kendi müzik stüdyolarını kuran Fuat Güner, 1984'te MFÖ' nün 27 hafta listelerde bir numarada kalacak albümleri "Ele Güne Karşı Yapayalnız"'la çalışmalarının karşılığını fazlasıyla alacaktı.

1989 yılında Fuat Güner geçirdiği trafik kazasını, önemli bir sorun olmaksızın atlattı.

Ünlü müzisyen, 2 sene sonra, 1991 yılında dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı babası Sami Güner'i bir trafik kazasında kaybetti.

1996'da sağlık problemleri yaşayan Güner, damar tıkanıklığı sebebiyle ameliyat oldu.

1998'de Dağhan Baydur ve Erdal Kızılçay'la birlikte Beatles şarkılarını doğu enstrümanlarıyla çaldıkları "Beatles Alaturca" çalışmasında yer alan Güner, Baydur ve Kızılçay'la birlikte Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde performans gösterdi.

1999'da Liverpool, İngiltere'de düzenlenen Beatles Festivali'ne de katılan Güner, Baydur ve Kızılçay üçlüsü büyük ilgi gördü.

Aynı yıl Güner, MFÖ üçlüsünün solo albüm yapan ilk müzisyeni olarak kendi adını taşıyan albümü "Aziz Fuat Güner"i sevenleriyle buluşturdu.

2001 yılında Koltuk Sevdası isimli dizideki rolüyle ilk oyunculuk deneyimini yaşadı.

Fuat Güner'i en az müzik kadar heyecanlandıran bir hobisi vardı: Maket Uçaklar. İlkokula giderken başlayan bu ilgi zaman içinde devam etti ve 20 yıl sonrasında da maket uçaklar Güner'in zamanının büyük bir bölümünü ayırdığı hobisi haline geldi. Zira 2002 yılında geçirdiği trafik kazası sonrasında kalça kemiğini kıran ve 4,5 ay sırt üstü yatmak zorunda kalan Güner, yatarak geçirdiği sürede portatif tekerlekli stüdyo ve portatif maket uçak yapma tezgâhı alarak çalıştı. Bu tezgâhta maket uçaklar yapan Güner, oğluyla birlikte yaptığı maket uçağın uçuşunu da gerçekleştirdi.

Güner, bugüne kadar birçok filmin müziğini de yazmıştır, Mazhar Alanson ve Özkan Uğur'la birlikte çalışmalarına devam etmekte, konserler vermektedir.

Fuat Güner, Acun Ilıcalı'nın kanalı TV8'de 2015 temmuz ayında başlayacak olan ve sunuculuğunu Acun Ilıcalı'nın yapacağı 'Rising Star' (Yükselen Yıldız) yarışmasında, Mustafa Sandal, Gülben Ergen ve Demet Akalın ile birlikte jüri üyeliği yapacaktır.

Film Müzikleri

  • •Arkadaşım Şeytan, 1988
  • •Robert'in Filmi (Robert's Movie), 1990
  • •Aşk Ölümen Soğuktur, 1994
  • •Ölümsüz Karanfiller, 1995
  • •Koltuk Sevdası, 2001
  • •Çekirdek Aile, 2002
  • Solo Çalışmalar
  • •Aziz Fuat Güner , 1999
  • •Beatles Alaturca (DEF Orkestra), 2001

Mahmut Mazhar Alanson, ya da bilinen adıyla Mazhar Alanson (d. 13 Şubat 1950, Ankara), Türk şarkıcı, gitarist, söz yazarı ve oyuncu. Mazhar-Fuat-Özkan grubunun vokalisti olarak tanınır.
Solo Kariyeri
1995'te Mazeretim Var Asabiyim ben albümünden sonra MFÖ müzikal çalışmalarına ara verince, Mazhar Alanson solo kariyerine başladı. 1998'de oynadığı "Her Şey Çok Güzel Olacak" filminin film müziklerini yaptı. Sami Özer, Cem Yılmaz gibi sanatçıların eşlik ettiği albümde "Bu Ne Biçim Hikaye Böyle" ve "Bir Zamanlar Fırtınalar Estitirdim" şarkılarıyla dikkat çekti. 2001'de Komiser Şekspir filminin soundtrack'inde "Bir Sonsuz Yağmur Yağsa" şarkısıyla katıldı.
2000'de ikinci solo albümü Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar albümü çıktı. Albüme grup arkadaşları Fuat Güner ve Özkan Uğur'un dışında yine Sami Özer ve Cem Yılmaz gibi sanatçılar eşlik etti. Daha önce Tarkan'a verdiği "Yandım", "Ah Bu Ben" ve "Jazz (New York Sokakları 5)" şarkılarına klip çekti. 2009'da Nil Karaibrahimgil'in "İlla" şarkısına vokaliyle eşlik etti. 

Sinema Kariyeri
1988'de ilk filmi Arkadaşım Şeytan'da başrol oynadı. Atıf Yılmaz'ın fantastik filminde Alanson'un oynadığı Fatih karakteri müzisyenlikte başarılı olamamış, ünlü olmak için ruhunu şeytana satan biridir. Ali Poyrazoğlu ve Yaprak Özdemiroğlu ile başrolü paylaştığı bu film, başarılı olmuş ve Alanson'un sinema kariyerini açmıştır. Filme ayrıca "Doldum Doldum" ve "Hep Böyle Sev" gibi daha önce yayınlanmamış şarkıları grubuyla bestelemiştir.On sene sonra yönetmenliğini Ömer Vargı'nın yaptığı "Her Şey Çok Güzel Olacak" filminde Mazhar Alanson, başrolü Cem Yılmaz ve Ceyda Düvenci'yle paylaşmış, filmin müziklerini de yapmıştır. Bu film, Türk sinemasında seyirci rekoru kırmıştır. Film, Türk sinemasının en başarılı eserlerinden biri olarak gösterilmektedir.2006'da yine Cem Yılmaz'la, bu sefer onun babası rolünde Hokkabaz filminde oynadı ve film yine seyirci rekorları kırdı. 2009'da da Erdal Murat Aktaş'ın yönettiği Sulhi Dölek'in yazdığı Kirpi filminde Güven Kıraç ile oynadı.
Eurovision Şarkı Yarışması ve MFÖ
MFÖ olarak Türkiye'yi yurtdışında iki kere temsil etmişlerdir. Türkiye'yi Erovizyon şarkı yarışmasında ilk temsil ettiği 1985 senesinde sunucunun Mazhar Fuat Özkan ismini okuyamadığından gruba kısaca "MFÖ" olarak hitap etmesiyle 1985'ten sonra grup MFÖ adıyla da tanınmaya başlamıştır.İsveç'in Göteborg şehrinde Didai Didai Dai adlı parçayı seslendiren grup, bu yarışmada 14. olmuş, 1988'de İrlanda'nın Dublin şehrinde yapılan yarışma da ise 15. olmayı başarmıştır. Turgut Özal, o dönemde bunu şu sözlerle medyaya duyurmuştur: "Artık Erovizyon şarkı yarışmasının taraflı olduğunu öğrenmiş olduk".
İnanışları
Mazhar Alanson şarkı sözlerine de yansıttığı gibi değişik inanç sistemlerine ilgisiyle de bilinmektedir. Bunlardan biri Budizm'dir. Cem Yılmaz ile yaptığı bir Hindistan gezisi ve Fuat Güner ile yaptığı Çin gezisinden sonra Budizmi araştırmaya başladı. Solo albümünde yer alan "Hindistan" şarkısı ile de görüşlerini aktarmaktadır.
Asıl merakı tasavvuf olarak Mazhar Alanson kendisini "tasavvuf hayranı" olarak tanımlamıştır.1994'te ilk kez umreye giden Alanson, şu ana kadar 5 kez umreye gitmiştir ve bundan manevi lezzet aldığını belirtmiştir. "Yandım" şarkısını da Mekke'de yazdığını açıklamıştır.Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun ise Mazhar Alanson'u bazen başka yönlerini kapamak için maneviyatını kullanması ile eleştirmiştir ve ikili arasında bir polemik çıkmıştır.

Özel Hayatı
İlk eşi Hale Alanson'la 1970'de devlet konservatuvarında tanıştıktan sonra 1972'de evlendi.[9] Türküz Türkü Çağırırız albümünde 2 şarkının vokallerinde yer aldı. Çiftin ilk çocuğu Eda Alanson oldu. Eda Alanson Radikal2'de gazetecilik ve metin yazarlığı yapmaktadır. İkinci çocukları ise Hilmi Alanson oldu.
Mazhar Alanson daha önceden tanıştığı Biricik Suden ile 2002'de çıkan solo albümü zamanında arkadaşlıklarını ilerlettiler. Aynı yıl Mazhar ve Hale Alanson çifti ayrıldı. Bir sene sonra da Mazhar Alanson ve Biricik Suden evlendi. 

Türkiye'nin en önemli ve köklü grubu olan MFÖ, müzik dünyamıza tümüyle kendilerine ait söz ve bestelerden oluşan albümleri, yurtiçi ve yurtdışı konserleri ve aldıkları sayısız ödüller ve getirmiş oldukları yeniliklerle pop müzik tarihinin simgesi olmuşlardır.

1966 yılında Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in tanışmaları ile başlayan beraberlik 1971 yılında ikilinin çıkardıkları "TÜRKÜZ TÜRKÜ ÇAĞIRIRIZ" adlı albümle devam etmiş ve aynı yıl Özkan Uğur'un da katılması ile "MFÖ" nün 36 yılı aşan birlikteliklerinin ilk temeli atılmıştır. 1970 'li yılların ortalarında "İPUCU 5" lisi olarak çıkardıkları "HEYECANLI ÇOK HEYECANLIYIM" adlı parça ile Türkiye'de yapılmış ilk klip çalışmasını gerçekleştirmişlerdir.

MFÖ, en önemli çıkışını 1984 yılında "Ele Güne Karşı" albümüyle yaptı. Albüme adını veren bu şarkı, o sene yılın şarkısı seçildi.Bunu, 1985 yılında "Peki Peki Anladık", 1986 yılında "Vak The Rock", 1987 yılında "No Problem", 1989 yılında "Best of MFÖ", 1990 yılında "Geldiler", 1992 yılında "Agannaga" ve "Dönmem Yolundan", 1995 yılında Rock sound'u ağırlıklı "M.V.A.B", 2003 yılında 2 şarkılık maksi single "MFÖ" ve tamamıyla yeni parçalardan oluşan "MFÖ Collection", 2006 yılında "AGU", 2011 yılında "Ve MFÖ" izledi. 1985 ve 1988 yıllarında ülkemizi Eurovision şarkı yarışmasında başarı ile temsil eden Grubun üyeleri kariyerlerinde solo albüm çalışmaları dışında film, tiyaro, reklam ve TV dizilerinde de oldukça başarılı çalışmalara imza atmışlardır. Ayrı ayrı solo çalışmalar yapmış olsalar da grubun birlikteliğini ve beraberliğini bozmamışlardır.

MFÖ'nin 12 akustik şarkıdan oluşan yeni albümü "Kendi Kendine" 30 Mayıs 2017 tarihinde müzik marketlerdeki yerini almıştır.

MFÖ ile ilgili tüm konuları Kirli Kedi & Atlantis Booking Office ile görüşebilirsiniz.

SOSYAL PAYLAŞIMLAR
Icon Icon Icon Icon Icon Icon Icon
SOSYAL AĞLAR
Icon Icon Icon Icon Icon Icon